Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЗДРАВЕ » Защо ноктите ни врастват? Всичко, което трябва да знаем, за да да се справим с болката и проблема:

Защо ноктите ни врастват? Всичко, което трябва да знаем, за да да се справим с болката и проблема:

Дори и досега да не сте се сблъсквали с проблема врастнали нокти , трябва да знаете, че никой не е застрахован. Неправилната грижа за стъпалата и много други фактори способстват за появата на това безкрайно болезнено неудобство.

Врасналият нокът е болест

В началото човек усеща болка и отичане на крака при ходене или носене на тесни обувки.

Ако врасналият нокът не бъде отстранен навреме, нокътът започва да забира и образува гной, а може да потече и кръв.

 Невъзможно е да разрешите подобен проблем самостоятелно. Дори ако отрежете нокътя много надълбоко, ситуацията няма да се подобри, а напротив, ще се влоши.

врастнал нокът скоби

Причини за врастване на ноктите

1. Неправилно изрязване

Първата причина най-вероятно е, че не режете ноктите си правилно. Не забравяйте, че ръбът на нокътя трябва да стърчи най-малко на 1 мм. Никога не нарязвайте нокътя на “0”.

2. Тесни обувки

Когато често носите твърде тесни за вас обувки, нокътните плочи се деформират. Краищата на ноктите се врязват в кожата и започват да растат неправилно.

3. Гъбички

Това заболяване деформира нокътната плочка и може да провокира врастване.

4. Неправилно направен педикюр

Възможно ли е самостоятелно да премахнем врастналия нокът?

Ако се опитате да го направите сами, тогава съществува риск от инфекция . Можете също така да провокирате гнойно възпаление на костта, което не се лекува много лесно. Затова не се самолекувайте и се консултирайте със специалист. 

Квалифициран лекар ще оцени ситуацията и ще избере най-безопасния начин да ви отърве от това заболяване. Обикновено лечението се провежда с лазер. Има и различни пружини, скоби, които изправят растежа на нокътната плоча.

Ето няколко превантивни мерки за предотвратяване на врастнали нокти:

Защитете пръстите си от удари. Ако все пак ви се случи да възникне нараняване, тогава се консултирайте с лекар.

неудобни обувки

Купувайте обувки с правилния размер. Не носете твърде тесни обувки. Разбира се, има изключителни събития, за които една жена може да носи красиви обувки на висок ток, но това трябва да е рядкост.

тесни обувки

Плоски стъпала. Купете специални стелки.

плоски стъпала

Никога не носете чужди обувки. Тези обувки могат да ви заразят с гъбички. Дори ако гъбичките вече са факт, консултирайте се със специалист и не се самолекувайте.

обувки

Не изрязвайте ъглите на нокътя много късо.

правилно изрязани нокти

Наследственост. Ако някой от близките и роднините ви е имал това заболяване, тогава има вероятност и вие да развиете същия проблем.

Грижете се за краката си!

От категорията