Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » НОВИНИ » Черна вест разтърси българския спорт. Напусна ни една от светлите ни легенди

Черна вест разтърси българския спорт. Напусна ни една от светлите ни легенди

Неприятна новина сполетя българския баскетбол. Почина една от емблемите на спорта с оранжевата топка в Плевен – Иван Стоянов Георгиев, известен като Баджо.

Иван Георгиев е роден на 14 юни 1931 г. в самоковското село Радуил.

По баскетбола го запалва италианецът Джовани Клева в Плевен, където семейството му се премества да живее.

Заедно с братовчедите Георги и Любомир Панови, Михаил Петров, Сава Милчев и други талантливи младежи от града се организират и сами си изграждат баскетболни площадки, самообразоват се и играят непознатата до тогава игра. През 1951 г. става играещ треньор.

Баджо се смята за един от основоположниците на баскетболните школи в градовете Плевен и Ямбол, където работи и извежда отборите мъже и жени до „А“ група, пише Блиц.

Самият той се състезава до 36 годишна възраст. Помага за израстването и изявата на плеяда състезатели, прославили българския баскетбол по целия свят – освен споменатите Георги Панов, Любомир Панов и Сава Милчев, пред погледа му се развиват Атанас Пейчински, Никола Илов, Иван Цончев, Иван Дочев. Той е обявен за треньор по баскетбол на века в Ямбол.

От категорията