Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » КУЛТУРА » Най-негостоприемното място на Земята – само тук няма никакъв живот

Най-негостоприемното място на Земята – само тук няма никакъв живот

Френски учени откриха, при какви условия органичният живот на Земята не може да се развие, и за да разберат, те се насочиха към горещите извори на Далол в етиопския регион Данакил, мястото, където съществуват едни от най-неблагоприятните условия на живот на Земята.

Тези горещи извори се смятат за едни от най-топлите в света, но не са толкова страшни поради голямата жега. Цялата зона е изпълнена с малки езера и извори с изключително кисела и солена вода, която заедно с заобикалящата земя създава красива палитра от цветове – зелено, жълто, оранжево и кафяво.


Въпреки че на пръв поглед може да изглежда интригуващо и красиво по някакъв тревожен начин, цялата зона е много „негостоприемна“, а въздухът е токсичен, всичко това благодарение на вулкана под екзотичния релеф.

Поради екстремните условия тази област винаги е очаровала учените. Една от експедициите се проведе през 2016 г. и направи изследвания дали какъвто и да е живот може да се развие там.

Екипът заключава в изследването, че са открили първите следи от живот в горещите, кисели извори, като ултра малки  микроорганизми с размер на нанометър. Нови изследвания показват, че там има и архея (протобактерия).

„Има ли живот в тези басейни? Ние казваме, че няма и се основаваме на комбинирани молекулярни и микроскопични техники “, заяви френският екип.

В своите изследвания, публикувани тази седмица в списанието Nature Ecology & Evolution, екипът използва редица аналитични методи, както и множество проби, взети от четири зони в Далол.


“Повечето от откритите микроорганизми вече са добре познати и са дошли тук  от нашето присъствие на терен и лабораторно оборудване, докато останалите следи от бактериални, генетични щамове, са се появили тук отдалеч, и идват от многобройните туристически посещения”, обясняват изследователите.

Както заключава проучването, резултатите показват, че активен, естествен, микробиологичен живот не може да бъде открит в изворите и езерата.

„Идентифицирахме две основни физиохимични бариери, които пречат на живота в тази област на Земята“, казват учените.

От категорията