Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » КУЛТУРА » Как Руанда стана една от най-чистите страни в света

Как Руанда стана една от най-чистите страни в света

Когато става въпрос за африканските страни, често асоциативно се сещаме за тъжната икономическа ситуация. Да кажем нещо подобно за Руанда обаче ще бъде напълно некоректно, тъй като само за няколко години тя се превърна в една от най-проспериращите страни по отношение на екологията.


Ето как изглеждаше преди малко повече от десет години: мръсотия, болести, опити за възстановяване от геноцида.

Огромната промяна беше постигната благодарение само на една стъпка – забраната на найлонови торбички.

Тази стъпка беше предприета през 2008 г. като част от програмата на ООН, тъй като пластмасовите торбички представляват заплаха за развитието на селското стопанство, замърсяват водата и причиняват смърт на животни и риби.


Руанда обаче не само спря използването на найлонови торбички, но по принцип реши да забрани всякакви пластмасови опаковки. Днес всички тези опаковки са направени от биоразградими материали, а именно хартия, бананови листа и папирус.

 

Този закон трябва да се спазва много стриктно, тъй като неговото нарушение е последвано не само от глоби, но дори и от затвор, а тези наказания действително се прилагат, а не просто фигурират в документите. Още през 2008 г. столицата на Руанда, Кигали, стана една от най-чистите столици в Африка.


Освен това новото законодателство създаде необходимостта от създаването на всички тези алтернативи на пластмасата и този факт ускори развитието на местното предприемачество: започнаха да се създават нови компании и фабрики за производство и преработка.


До 2020 г. се планира територията на Руанда да увеличи площта на зелените гори с 30% и този план вече се изпълнява активно, а резултатите значително се отразиха на състоянието на атмосферата в страната.


И накрая, слънчевите панели, които са високоефективни в климатичните условия в Африка, се превърнаха във важен източник на енергия в Руанда.


По този начин, с на пръв поглед разбираеми стъпки, Руанда успя да направи невероятно подобрение в собствената си екологична ситуация. Бихме искали и другите  законодателства да се съобразят с такъв пример.

От категорията