Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » КУЛТУРА » Това е великолепният Сямън – несъстоялият се Хонгконг

Това е великолепният Сямън – несъстоялият се Хонгконг

От всички китайски градове, които посетих в Китай, ми хареса само един – Сямън, пристанищен град, разположен точно срещу Тайван. 

Всички останали, включително Пекин, Шанхай, Шенжен, Гуилин, Нанинг, Сиан и други – бяха уморителни и предизвикаха желанието да се махна на втория ден, пише българин, който наскоро се е завърнал от обиколка в Китай. 

И не исках да напускам Сямън.  Когато се разхождах по неговите улици, нямаше странно усещане, че вече съм бил тук.

 

Градът има изключително необичайно местоположение на почти кръгъл остров на километър от китайското крайбрежие. Обърнете внимание на другите два острова вдясно от Сямън: това е Кимен, който е контролиран от Тайван, където всъщност отидох с ферибот по-късно вечерта на същия ден. Да, престоят ми в града беше кратък.

Долетяхме тук с полет на Xiamen Airlines от Гуилин, взехме автобус до центъра.

Хотелът на моята спътница беше резервиран дълбоко в стария град. Решихме да направим така: ще я заведа до хотела, за да се уверя, че всичко е наред, след което ще оставя нещата си там и ще излезем да ме придружи до пристанището.

В Китай има много малко места, където са се запазили сградите от края на 19 – началото на 20 век, но тук виждате истинския Китай във вида, в който е бил преди пристигането на комунистите.

Сямън е известен и с островчето Гулан, където са запазени викториански сгради от 19 век. Втори Хонконг е можело да се появи на този остров и всичко вървяло към това. Факт е, че когато Китай загубил Опиумните войни през 1842 г., европейците се заселили в района, уверени, че Сямън и Гулан ще станат вечен аванпост на европейската цивилизация в Китай. Резиденции, консулства, болници, църкви активно се изграждали там. Но тогава дошла японската окупация, а след това маоисткият Китай и за европейския период настъпи неизбежния край.

За съжаление нямах време да посетя островите. Фериботите минават там на всеки 15-20 минути, но освен липсата на време, не харесвах алчността на местните власти. Те за всяко нещо дерат пари, а и съвсем не малко. Те напълно са блокирали по-голямата част от острова и взимат пари за влизане, да се изкачите на хълма и да си направят панорамна снимка – плати (60 юана = 10 долара), да минете през градския парк – плати (30 юана = 5 долара) и т.н. Реших, че пътуването до острова ще струва около 20 долара и махнах с ръка. 

Но да се върнем към Сямън. Като цяло това е малък колониален град по китайските стандарти. Как мислите, колко хора живеят тук? Така че отговарям на въпроса – тук живеят повече от 4 милиона жители. 

От категорията