Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » НОВИНИ » Преяждане докара жена до трансплантация

Преяждане докара жена до трансплантация

Една нощ се чувствах толкова зле, че седнах да пиша прощални писма, разказва Шийла Конъл. Прикована към инвалидната количка, с увредено зрение и объркване, граничещо с деменция, те не вярвала, че ще оживее. 62-годишната жена написала на съпруга си, трите си дъщери и осемте си внуци мечтите си за тяхното бъдеще и съвети за времето, когато няма да е край тях.

Черният дроб на Шийла се влошавал и единствената й надежда била трансплантация.

Но не пиене съсипало черния й дроб, жената била въздържателка. Органът бил осакатен от хронични преяждания – състояние, известно като

неалкохолно
омазняване на дроба

Шийла живее в Плимут, Великобритания, и никога не е предполагала, че ще развие чернодробно заболяване, защото никога не е пиела. Но хранителните й навици не били толкова добри. “Вземах си разни сладки неща всеки път, когато излизах. Цял живот съм се борила с теглото си – пробвала съм всяка диета. Но все си бях в пъти над нормата”, разказва за неволите си жената пред “Дейли мейл”. В един период тежала над 100 кг при 160 см ръст.

Въпреки че хората мислят за болния черен дроб като за оплакване на алкохолиците, поне един от всеки пети в родината на Шийла страда от някакво чернодробно заболяване вследствие на злоупотреба с храна. Болестта се развива, когато в органа се трупа мазнина – обикновено резултат от прекомерно пиене или преяждане. Ако процесът продължи с години, повтарящите се увреждания на клетките могат да доведат до нещо като втвърдяване на органа – тежко увреждане, популярно като цироза на черния дроб. Променената съединителна тъкан “циментира” органа, оформя бучки и той не може да работи нормално.

Още през 2006 г. специализираният журнал “Хемътолъджи” алармира, че близо половината от хората, които имат омазняване на черния дроб, развиват средни до тежки заболявания в рамките на 14 г.

Наднорменото тегло улеснява прогреса на чернодробното заболяване, тъй като високите нива на висцерални мазнини – около вътрешните органи, освобождават мастни киселини и други възпалителни вещества, които увреждат чернодробните клетки, казва д-р Масимо Пинзани, директор на института по чернодробно и гастроентерологично здраве към “Юнивърсити колидж Ландън”. Проблемът при чернодробните поражения обаче е, че си проличават в напреднал стадий.

Почти няма симптоми
в ранните етапи,
защото черният дроб няма нервни окончания. Така ние дори не разбираме, че имаме проблем, и трябва да вземем мерки, пояснява специализиралият чернодробни болести д-р Андрю Лангфорд. Тежка умора и отпадналост, тъмен цвят на урината и светъл на изпражненията, както и жълтеница са първите симптоми. Дължат се на натрупване на отпадъчния продукт билирубин, който болният черен дроб вече не може да отстрани.
Ако някой ви каже, че изглеждате добре, отпочинали и като след отпуск, а пък вие не сте, това може да значи, че имате лека форма на жълтеница, отбелязва д-р Лангфорд.

Други усложнение при напредналите стадии на чернодробно заболяване включват моменти на обърканост, загуба на паметта и дори халюцинации. Това е известно като чернодробна енцефалопатия и се дължи на токсините, натрупани в организма, които стигат до мозъка. Именно те са причинили подобното на деменция състояние на Шийла.
В цял свят чернодробните заболявания се увеличават.

През 80-те години на миналия век средната възраст за фатален край при подобен проблем е била 63 г., докато сега е 57, подчертава д-р Джуд Оубън Екипът му установил, че не е задължително човек да е очевидно затлъстял, за да има омазняване на черния дроб.

Всеки с индекс на телесната маса над 25 е в риск, потвърждава и д-р Пинзани. Дори жена със съвсем леко наднормено тегло – например висока 165 см и тежаща 70 килограма, може да попадне в рисковата категория. Изследванията са показали, че половината от всички пълни хора получават омазняване на черния дроб.

“Популярно казано, около 45% от пациентите с цироза развиват рак на черния дроб”, казва Пинзани. И допълва, че процентът е по-висок, но известна част от болните си отиват още преди да стигнат крайната фаза. Учените установили още, че над 80% от страдащите от диабет тип 2 също развиват чернодробно заболяване.

Шийла е имала скрит проблеми с черния дроб поне 10 г. преди да бъдат открити. Личният лекар й бил предписал инхалатор за астма преди 8 г., но затрудненията й с дишането са от натрупването на течности вследствие дисфункцията на черния дроб. Това лъсва, когато една сутрин Шийла припада и я водят по спешност в болница. Била установена цироза и единствената й опция за живот била трансплантацията.

Жената прекарала в лечебното заведение близо година и половина в очакване на съвместим донор. Операцията била успешна и Шийла споделя, че сега животът й е прекрасен, най-вече заради проясняването на мозъка. “С едното око виждах черно-бяло, и това идваше от мозъка”, разказва Шийла. Тя свалила килограмите си наполовина и станала 76 кг като започнала да се храни здравословно и да ходи пеша всеки ден, изплашена от преживяното.

Сега Шийла е добре, дори оглавява група за подкрепа на пациенти с чернодробни заболявания. Но пази в чекмеджето запечатаните прощални писма като напомняне до какво води нездравословният живот.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: 24chasa.bg

От категорията