Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » НОВИНИ » Почина голямата холивудска актриса, Шърли Темпъл

Почина голямата холивудска актриса, Шърли Темпъл

Меката на киното Холивуд потъна в траур. На 85 години си отиде златното момиче на американското кино–Шърли Темпъл.

Знаменитата актриса е една от най-големите в света на киното. Едва тригодишна тя прави първите си стъпки в киното, а на шест вече е истинска звезда.

Шърли е наричана от всички „детето — чудо“. Тя пее, танцува и играе като никое друго дете — звезда. Драматичният й талант блести в “Bright Eyes” и “The Blue Bird”.

Превърнала се в легенда едва на 12, Шърли бързо се отказва от киното. До 21-годишна възраст тя прави още няколко филмови роли, покорява Бродуей, участва в различни радиопиеси, но никога не се връща на големия екран.

След феноменалния си успех като актриса, Темпъл се посвещава на дипломацията. Никсън я назначава за посланик на САЩ към ООН, а Джералд Форд я прави посланик на Гана.

При Рейгън тя е първата жена оглавила протокола на Белия дом, а по-късно работи и в Държавния департамент. Буш-старши я прави посланик на Чехословакия, но светът винаги ще я запомни като детето — чудо на Холивуд.

През 1988 година Шърли пусна биографията си, която се превърна в абсолютен бестселър. Последното си голямо признание актрисата получи през 2006 година, когато Гилдията на актьорите я награди за цялостно постижение в киното.

 

Източник: hotarena.bg

От категорията