Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » НОВИНИ » Росен Петров заплаши Би Ти Ви с прокуратурата !

Росен Петров заплаши Би Ти Ви с прокуратурата !

Пореден епизод от сериала “Тв водещи в политиката” се разигра днес. Един от главните герои – Росен Петров, който в неделя обяви в ефира на Би Ти Ви, че се присъединява към партията на Николай Бареков “България без цензура”, даде първото си интервю като политик по ТВ7.

“Ако тази мръсна кампания на Би Ти Ви и “Дрийм тийм” (продуцентите на предаването “Нека говорят” – б.р.) не спре, ще отида в прокуратурата, ще стана защитен свидетел и ще разкрия много неща, на които съм бил свидетел – търговия с влияние, как се купуват обществени поръчки, кой ги печели, как, как се назначават журналисти.

Тогава много водещи и доста политици може да гледат света през едно по-тясно прозорче”, заяви той.
Пред “Труд” от Би Ти Ви реагираха така: “Всичко, което имахме да кажем по темата с Росен Петров, вече го казахме в официалната си позиция от понеделник.” Тогава от телевизията обявиха, че се дистанцират от поведението на Петров и обвиниха водещия, че е ползвал ефира за лични цели.

“Не съм ползвал ефира за лични цели. Той се използва, когато си продадеш колата или направиш продуктова реклама на нещо, а аз съм направил политическо волеизявление, което право ми е дадено от конституцията на България и свободата на словото”, защити се Петров пред ТВ7. Той определи поведението на ръководството на Би Ти Ви като шизофрения, защото човек от ранга на Бареков можел да гостува само след санкцията на управата на медията.

По същото време, но по Би Ти Ви, продуцентът на “Нека говорят” Любо Нейков повтори, че не е знаел за декларацията на Петров, а редакторите не са се намесили, за да не играят ролята на цензор. В знак на протест те не изписали имената си в края на предаването, както се прави по принцип. По думите на Нейков Бареков, който гостува за втори път в предаването в кратък срок, е бил поканен от редакторите с цел “борба за рейтинг” и отрече намесата на телевизията в редакционната политика. След предаването в неделя Петров е напуснал, без да каже “довиждане” на екипа, който 5 години седи зад гърба му, разказа още продуцентът.

Часове по-късно и Николай Бареков изпрати позицията си до медиите: “Ако смазването на Росен Петров с помощта на съдебната машина, обидите, гнусотиите и жалкият пиар на негов гръб продължи, аз, като един от създателите на модерната новинарска вълна, ще разоблича поименно и с факти всички лоши практики, които унищожиха медийната среда в България.” Той настоя Би Ти Ви да даде право на отговор на Росен Петров.
Бареков призова още и “след полемиката между журналисти да се намесят и прокурорите, за да разберем кой какви поръчки и комисиони е лапал от държавната софра по време на последните няколко правителства”.

Шефът на Съвета за електронни медии (СЕМ) доц. Георги Лозанов обясни пред “Труд”, че с колегите му са решили, че ще представят случая в организацията на европейските регулатори, за да поискат тяхното мнение и да видят каква е практиката в другите страни. Той обясни, че казусът е свързан с професионално-етичните правила, но има и “латентен политически привкус”, който обаче не подлежи на санкция по Закона за радиото и телевизията. Лозанов отново постави на дневен ред идеята си, че в медийния закон би трябвало да се въведе и понятието политическа реклама и тя да бъде следена и санкционирана от СЕМ, както е с търговските послания.

Междувременно по казуса с Петров се изказа и неговият бивш колега Любен Дилов. Той го защити във фейсбук с думите: “Не искам никого да съдя, само да подчертая едно: каквото и да правиш – дори глупост – на първо място трябва да си личност, да имаш характер и дух.”
Новинарят от Би Ти Ви Венелин Петков каза, че не иска да наследява Петров в “Нека говорят” и вярва, че не живеем в Северна Корея и “наследници” не се определят еднолично от стария водещ.
Петков приключи дискусията с цитат от Евангелието, който започва с думите “Пазете се от лъжливите пророци” и приключва с “по плодовете им ще ги познаете”.

От категорията