Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЛЮБОПИТНО » 5 начина да хакнете собствения си мозък

5 начина да хакнете собствения си мозък

Мозъкът все още отчасти е мистерия за модерната наука. Вероятно пази своите тайни и не желае да ги разкрие на хората. И така да е, това не е причина да спрем да се интересуваме как функционира “сивото” ни вещество.

Известни са различни методи за “лъжене” на мозъка.

Някои са опасни, други не са, а за трети изобщо не е ясно какви последствия имат. И все пак решихме да ви запознаем с петте начина да хакнем собствения ни мозък, които са разгледали в Cracked.

Да мисли, че сте се наспали след само два часа сън

Работите нощни смени, през деня ходите на лекции и нямате никаква представа как успявате изобщо да изкретате седмицата. Ами ако ви кажем, че има начин да спите по два часа, но да се чувствате отпочинал и много по-бодър? Запознайте се със схемата за спане на Уберман, която ви позволява да извлечете максимално количество качествен сън за минимално време. Същността е да правите по шест 20-30-минутни дрямки на всеки четири часа. Разбира се, свикването с този режим отнема време, но се твърди, че върши работа.

Как работи?

Когато спим нормално, тялото ни е в REM фазата около час и половина от цялото време в сън. Останалите фази ни помагат да оздравяваме и да растем, но именно REM фазата ни кара да се чувстваме отпочинали. В началото, когато се започне схемата на Уберман, организмът ви не получава нищо от тази фаза и мозъкът ви се бунтува. Но на третия ден разбира, че не се шегувате и всеки път, когато легнете за кратка дрямка, ви поставя директно в REM фазата, за да компенсира. Като направите елементарните сметки, схващате, че получавате минимум 2 пълни часа в най-ценната за вас фаза, което е повече от останалите хора, които спят по 6-8 часа.

Да халюцинирате, все едно сте яли LSD

1188727

Обадете се на дилъра и му кажете “чао”. Вече може да си набавяте сами халюцинации и то в домашни условия. Ще са ви нужни три неща: топче за пинг-понг, радио и червена светлина.

1. Настройте радиото на празна станция само с шум и си сложете слушалките.

2. Срежете топчето на две половини и ги залепете върху очите си.

3. Включете червената светлина и я насочете към очите си.

4. Стойте така поне половин час.

5. Тръгнете след зеленото мече и еднорога и заедно танцувайте под звуците на падащите камбанки.

Как работи?

Нарича се ефект на Ганзфелд и блокира повечето сигнали, които отиват към мозъка. Звукът в слушалките и червената светлина, преминаваща през разрязаното топче за пинг-понг, се игнорират от мозъка ви, докато той се опитва да създаде наново поносима картинка и тогава започват халюцинациите. Никой обаче не знае какво ще халюцинирате, затова се чувствайте предупредени.

Да сънувате онова, което искате да сънувате

1188723

Представете си, че всичките ви фантазии могат почти да се сбъднат. Добре дошли в света на лусидните сънища.

Как работи?

Повечето от вас вече са имали лусидни сънища. Понякога се случва да сънуваме, но да осъзнаем, че сънуваме и да започнем да препрограмираме съня си. Какво трябва да направите, за да ви се случва по-често:

1. Записвайте си сънищата.

Когато се събудите, запишете всичко, което си спомняте. Така мозъкът ви ще си създаде някакви правила, които да разпознава като сънища.

2. Преди да заспите, мислете точно какво искате да сънувате.

3. Най-подходящото време за лусиден сън е точно преди времето, в което обикновено ставате или малко след това. Изследвания показват, че повечето хора имат такива сънища, когато малко след като са се събудили, отново задрямат.

По време на сън мозъкът ни губи способността си да преценява случващото се. Преживявате всичко, което ви се случва, въпреки че е изключително нелогично и просто няма как да стане. И ако се научите да програмирате сънищата си, лесно ще изживявате неща, които си пожелавате.

Да учите повече по време на сън

1188725

Много лека промяна в режима ви може да направи така, че да поумнеете.

Как работи?

Не става въпрос да спите с учебници под възглавницата. Учените са разбрали, че, ако например трябва да асимилирате много информация (да кажем за изпит), не бива да учите точно преди изпита, а да осигурите поне 24 часа интервал и да поспите. В Харвард са доказали, че този подход работи. В експеримент по темата участници били разпределени в три групи, след като им били показани изображения за запомняне. Първата група била изпитана след 20 минути, втората след 12 часа, а третата след 24 часа. Най-добрите резултати били постигнати от групата с 24-часовата пауза.

Мозъкът действа на три етапа – научаване, събиране и припомняне. Първите два се случват в будно състояние, а третият – по време на сън. Докато спите, мозъкът обработва информацията, която му е била “сервирана” през деня.

Да повярвате, че нещо се е случило, въпреки че не се е

1188724Thinkstock/Guliver

Паметта е забавно нещо. Според учените детските ни спомени в по-голямата си част са или адски неточни, или изобщо не са се случвали. Просто системата за запомняне на нещата трудно различава кое е истина и кое не. А ако ви кажем, че има начин да си причинявате това съвсем съзнателно?

Как работи?

Уловката е, че тук трябва някой да ви помогне.

През 1995 г. група учени седнали пред група хора, разказали им четири истории от детството на всеки участник (научени от роднините им) и ги попитали колко добре си ги спомнят. Не им споменали само, че една от историите е абсолютна измислица. 20% от участниците в изследването обаче си спомнили тази ужасна измислена случка. Дори в детайли.

Причината е, че обикновено мозъкът събира и запаметява информацията, но без много детайли. Той взима само основните неща и избутва дребните подробности. Така обаче понякога става трудно да се разпознават истинските от фалшивите спомени.

 

Източник: div.bg

От категорията