Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ТЕМА НА ДЕНЯ » 10 от най-напрегнатите трилъри

10 от най-напрегнатите трилъри

Когато сте завладени от филма и имате чувството, че сърцето ви ще изскочи от гърдите, значете, че гледате дело на един майстор на съспенса. Най-успешните такива филми са смесица от история, атмосфера, музика и страх или вълнение от неизвестното и невидимото.

10. Гадни Копилета / Inglorious Basterds

Куентин Тарантино (Quentin Tarantino) получава заслужени похвали за много неща, но уникалният начин, по който използва финеса често е пренебрегван. Макар съспенсът да е задължителен за незабравимите сцени във всеки от филмите на Тарантино, “Гадни копилета” просто кара кръвта ви да закипи.

Интро сцената с капитан Ланда е неповторима.

Топ 10 напрегнати трилъри

9. Нещото / The Thing

Джон Карпентър (John Carpenter) е известен като господарят на ужаса, но най-добрият му ужас разчита на непоносим съспенс, а не толкова на шокиращи моменти.

В “Нещото”, група учени, водени от Макреди на Кърт Ръсел (Kurt Russel), се оказват безпомощни в пустия и изолиран пейзаж на Антарктика, докато извънземно, променящо формата си, ги дебне един по един. Филмът е класика, а кинематографията и фантастичната музика от Енио Мориконе го правят незабравим.

Топ 10 напрегнати трилъри

8. Няма място за старите кучета / No Country for Old Men

Филмът на братя Коен ви държи в напрежение през цялото време и хвърля светлина върху едно неописуемо зло.

Истории, в които главният герой взема пари, които не са негови, рядко свършват добре за него и точно това пали фитила в “Няма място за старите кучета”. Антон Чигур, изигран от Хавиер Бардерм (Javier Bardem), сковава всяка сцена със студения си поглед и злонамереност. Коен допълнително увеличават съспенса като търпеливо се фокусират върху най-малките детайли във всяка сцена, докато Чигур тихо налага една непоносимо тежка атмосфера.

Топ 10 напрегнати трилъри

7. Мълчанието на агнетата / The Silence of the Lambs

Мнозина твърдят, че “Мълчанието на агнетата” от Джонатан Деми (Jonathan Demme) е връхна точка за съспенса в киното и са абсолютно прави. Незабележителното му продължение не успя дори да се доближи и това се дължи на перфектния актьорски състав, интересните персонажи и историята на оригинала.

Основният гений тук е Ханибал Лектър, изигран от брилянтния Антъни Хопкинс (Anthony Hopkins). Супер интелигентният главен герой, който е същинското зло, кара зрителя да се чувства некомфортно още от самото начало.

Топ 10 напрегнати трилъри

6. Психо / Psycho

Алфред Хичкок (Alfred Hitchcock) вероятно е най-влиятелният филмов режисьор в историята на киното. Без съмнение той е най-големият майстор на съспенса. Този списък можеше да е съставен само от негови филми, но все пак решихме да се ограничим.

Макар “Психо” да е спряган като един от редките опити на Хичкок в ужаса, напрежението в него е огромно. Историята започва с Марион Крейн, която задига плячка и напуска града. Както знаем от една от най-паметните сцени в киното, нещата не приключват добре за нея. Само сцената в банята е напълно достатъчна, за да включим “Психо” в списъка. Музиката и режисурата могат да накарат всеки косъм по тялото ви да настръхне.

Топ 10 напрегнати трилъри

5. Седем / Se7en

И за филмите на Дейвид Финчър (David Fincher) може да се каже, че имат място във всеки списък със спиращи дъха трилъри. Те са просто фантастични, мрачни и крепящи се на съспенса. “Седем” безспорно ще ви накара да крещите към екрана, докато Милс и Сомърсет се натъкват на убийство след убийство, докато накрая всичко не се срути върху тях.

Топ 10 напрегнати трилъри

4. Бебето на Розмари / Rosemary’s Baby

“Бебето на Розмари” от Роман Полански (Roman Polanski) е несравнимо постижение в психологическия трилър. Темпото на филма не позволява такъв очевиден съспенс както при другите филми от списъка, но трайният ефект от гледането му е крайно безпокойство. Полански манипулира зрителите незабележимо, като позволява на умовете ни да се включат в най-ужасяващите аспекти от филма, вместо да ни показва всичко. През цялото време се чудим, гадаем, предполагаме и развиваме теории.

Топ 10 напрегнати трилъри

3. Пришълецът / Alien

“Пришълецът” на Ридли Скот (Ridley Scott) е повратен камък в научната фантастика, специалните ефекти, ужаса и спиращия дъха съспенс. В дългогодишната борба за надмощие оригинала понякога изостава от “Пришълците” на Джеймс Камерън (James Cameron), но докато Камерън разчиташе сериозно на екшъна, Скот се задълбочи в психологическия ужас от невидимото.

Филмът представя ужаса и съспенса по същия начин като “Бебето на Розмари”: като ни показва малко и позволява на зрителите да изградят по-голяма част от терора.

Топ 10 напрегнати трилъри

2. Север-северозапад / North by Northwest

Вторият филм на Хичкок в нашия списък е известен като филмът с най-голям съспенс. Може да не е най-голямото кинематографско постижение на режисьора, но “Север-северозапад” демонстрира всичко, с който е познат Хичкок.

Кери Грант (Cary Grant) играе главния герой, който се оплита в мрежа от мистерия и интрига; Ева Мери Сейнт (Eva Marie Saint) е коравосърдечна блондинка; музиката на Бернард Херман е божествена; една от най-легендарните гонки в историята на киното кара сърцето ви да бие както никога преди.

Топ 10 напрегнати трилъри

1. Челюсти / Jaws

“Челюсти” от Стивън Спилбърг (Steven Spielberg) се смята за първият летен блокбъстър и класика с неизмеримо влияние в киното. Ако сте чудили какво е съспенсът, просто чуйте неповторимия саундтрак от Джон Уилямс. Спилбърг използва музиката му с максимален ефект, бележейки ключови моменти, в които ви оставя без дъх.

Топ 10 напрегнати трилъри

 

 

Източник: 359.bg

От категорията