Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » НОВИНИ » Нова технология облекчава сърдечните хирурзи

Нова технология облекчава сърдечните хирурзи

Вдъхновено от катетъра ново устройство позволява на лекари да имат триизмерно изображение в реално време на сърцето и артериите, заявиха американски изследователи, цитирани от ЮПИ.

Устройството може да направлява по-добре лекари по време на сърдечна операция и да допринесе за отпушване на артерии от полепнали по стените им кръвни съсиреци, без да се прибягва до същинска хирургична интервенция, поясниха инженери от Технологичния институт на Джорджия.

То комбинира ултразвукови датчици с електроника в един-единствен чип, който предава сигналите му на външния свят посредством 13 миниатюрни кабела, което позволява по-лесно преминаване през кръвоносните съдове, обясняват изследователите.

“Кардиолози ще разполагат с нещо като сигнална светлина, благодарение на която ще виждат тромби в запушени артерии”, поясни проф.

Лавент Дегертекин от института.

“Устройството може да намали броя на хирургическите операции, които се извършват, за да се отпушат артерии. Лекар може да поиска да види вътрешността на артерия или сърце, но повечето от използваните сега за тази цел устройства предоставят единствено напречни разрези. Ако артерия е напълно запушена, той се нуждае от система, която да му покаже цялостно нейно изображение – фронтално, задно и странично. Този вид информация досега не можеше да бъде получена”, допълва още специалистът.

 

 

Източник: vesti.bg

От категорията