Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » КОЛИ » Volvo с нова технология против заспиване

Volvo с нова технология против заспиване

Предотвратяването на катастрофите вместо смекчаване на последствията от тях се превръща във все по-твърда технологична философия на Volvo. Към десетките подобни разработки на шведите скоро ще се присъедини и система, която ще регистрира умората на водача и съсредоточеността му.

Технологията разчита на невидими инфрачервени лъчи, които постоянно следят положението на главата и клепачите. Достатъчно е носът на шофьора да клюмне, да затвори очи за малко по-дълго време или тялото да заеме неестествена поза и системата веднага подава сигнал.

Дори да се занимава по-продължително с радиото или да си говори с пътника, на водача пак ще бъде припомнено настоятелно да внимава в пътната обстановка.

Системата има и спомагателни функции. Тя ще може да настройва автоматично позицията на волана, седалката и огледалата в зависимост от личните предпочитания, тъй като ще може да разпознава лица. Друга уникална екстра е адаптивното осветление в купето на местата, към които гледа шофьорът.

Шведите се застраховат с изричното уточнение, че системата не може да фотографира водача и така да нарушава гражданските му права. Според Volvo тестовете на новата технология вече навлизат във финален етап и до пускането й в серийно производство не остава много време. В бъдеще подобна система ще се използва в безпилотните автомобили за определяне на момента, в който водачът наистина има готовност да поеме управлението в свои ръце.

Източник: fakti.bg

От категорията