Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » СТИЛ » Денят на модната революция казва СТИГА ТОЛКОВА !

Денят на модната революция казва СТИГА ТОЛКОВА !

 

24 АПРИЛ 2014

Време е дрехите ни да разкажат една по-добра история.

Всяка наша дреха има своята история. Не всяка история обаче е за казване. Зад привлекателната фасада на модата често стоят грозни и болезнени факти, които биват грижливо пазени далеч от погледите ни.

На 24 април 2013г. фабриката за дрехи „“Рана Плаза“  в столицата на Бангладеж, неочаквано рухва. Сред отломките загиват 1133 души, хиляди са тежко ранени, но производителите и марките, които произвеждаха там все още не са подведени под отговорност.
Днес, хора все още страдат като пряк резултат от порочните практики на модната индустрия.

На 24 април тази година, хора от целия свят – от дизайнери до модни икони, от скъпи магазини за хай стрийт мода, „от котюр“, производители на памук, работници във фабриките до активисти, университетски преподаватели и студенти, медии и личности, които ги е грижа за това, което носят ще се обединят, за да изкажат своето единно послание.

На тази първа годишнина от инцидента на „Рана Плаза“ ще почетем жертвите от инцидента и ще провокираме чувствителност към едни от най-големите предизвикателства в модната индустрия. Като символичен жест на кампанията обръщаме дрехите си наобратно  като питаме брандовете : „Кой произведе нашите дрехи?“ и в какви условия. Очаква се на 24 април милиони хора да споделят снимки с дрехите си наобратно в социалните мрежи с хаштаг „insideout”. По този начин всеки – където и да се намира, който и да е, каквото и да носи – може да покаже подкрепата си за повече прозрачност по веригата на бизнеса с облекла и аксесоари.

Основателката на „Fashion Revolution Day” Кери Сомърс казва: „‘Fashion Revolution Day‘ e забележително събитие в световен мащаб. Повече от 40 страни по целия свят са заявили участието си в инициативата и аз вярвам, че това ще се превърне в една вълнуваща възможност за любителите на модата да се свържат отново с хората, които са изработили техните дрехи.“

Орсола де Кастро, пионер в рециклираните материали коментира: „С един прост жест #insideout, искаме да попитаме „Кой направи твоите дрехи?“, това действие ще насърчи хората да се замислят за връзката от изделието, през шивача, чак до производителя на памук, който е осигурил суровината за дрехата.“

В България кампанията ще протече с акцент върху стойностните примери и инициативи в местната мода с поглед към ръчната изработка, както и към базирането на историческите корени на традиционните местни одежди и защо и как те могат да дадат вдъхновение и да ни покажат етични алтернативи.

От категорията