Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ИДЕИ ЗА ДОМА » Диамантите вече не са най-твърдият естествен материал

Диамантите вече не са най-твърдият естествен материал

Диамантите ще си останат най-добрият приятел на жените, но скоро могат да загубят привилегированото си положение в промишлеността. Скъпоценните камъни отстъпиха титлата “най-твърд материал в света” на изкуствените наноматериали още преди време. Вече е известно също, че редки естествени материали са с до 58% по-твърди от тях, съобщи “Ню сайънтист”.

Учени от шанхайския университет Цзяо Тун симулираха как атомите в два материала, смятани за много обещаващи в сферата на много твърдите, реагират на стрес при прокарването на сонда с много остър връх през тях.

Първият – вурцитен борен нитрид има сходна структура с диаманта, но е съставен от различни атоми. Вторият – минералът лонсдалеит, е съставен от атоми на въглерода като диаманта, но те са подредени различно. Съвсем малки количества от двата материала съществуват естествено в природата или са произвеждани в лаборатория.

Затова досега никой не е осъзнавал изключителните им качества. Симулациите показват, че вурцитният борен нитрид издържа на 18% по-голямо напрежение от диаманта, а лонсдалеитът – на 58% по-голямо. Ако резултатите бъдат потвърдени експериментално, и двата материала ще се окажат много по-твърди от всички други, пише БГНЕС.

Тъй като двата материала са много редки в природата, трябва да бъде открит начин да бъде произведено достатъчно количество за тестовете. Лонсдалеитът понякога се образува, когато на Земята паднат метеорити, съдържащи графит. Вурцитният борен нитрид се образува при вулканични изригвания при много високи температури и налягане.

Ако откритието бъде потвърдено, вурцитният борен нитрид ще бъде по-полезен, защото е стабилен в кислородна среда при по-високи температури от диаманта. Неговата твърдост се дължи на гъвкавостта на връзките между изграждащите го атоми.

 

Източник: novinar

От категорията