Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЛЮБОПИТНО » Българин надхитри електроснабдителите и започна да прави ток от морска вода

Българин надхитри електроснабдителите и започна да прави ток от морска вода

Българин, любител и изобретател решава да прескочи монополът наложен от електроснабдяващите компании и решава сам да си произвежда електричество за бита. Александър Александров се занимава от близо 20 години със създаването на енергоспестяващи уреди, които да облекчат разходите на обикновените граждани. Преди няколко седмици спират електрозахранването на Александър заради неплатени сметки, съобщава TV7.

След като останал на тъмно заради неплатени сметки, в главата на Александър Александров се загнездила идеята да се опълчи на енергото, като сам си създаде електричество.

За вдъхновение му послужила подводницата Наутилус от романа на Жул Верн “Капитан Немо”.

“Подводницата е с електрическа тяга и за производството на електричество се използват батерии, от които единият електрод е амалгама, а другият електрод е морската вода”, обяснява Александър.

Изобретението е колкото просто, толкова и ефикасно. Тези, които живеят далече от морето, могат да използват и морска сол, а създадените импровизирани лампи светят без прекъсване вече два месеца с мощност между 2 и 3 вата.

“Цинк, мед и морска вода. По-нататък не знам какво става, какви процеси се развиват вътре, защото нищо не се износва засега. Медният проводник не потъмнява, въпреки че е в морска вода”, допълва мъжът.

От година пенсионираният военен се е скрил от цивилизацията в ямболското село Люлин. Запален от идеята за екологично чиста и безопасна електрическа енергия, той е убеден, че е в началото на нещо голямо.

“Ако намеря достатъчно хора да направим екип с добра лаборатория, с някои помощни материали – книги, или други неща, които са описани някъде, може да направим някаква статична централа”, твърди Александър.

Въпреки че изобретението е още в началната си фаза, Александър Александров е убеден, че до месец – два ще е готов с решение за самостоятелна инсталация, в която да могат да се включват и електрически уреди.

От категорията