Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЛЮБОПИТНО » Наводнението във Варна през обектива на един фотограф

Наводнението във Варна през обектива на един фотограф

Трагедията от наводнението във Варна и Добрич все още отеква силно в засегнатите райони, а веднага след събитията известният български фотограф Никола Михов прекарва три дни в един от най-засегнатите от пороите квартали и успява да улови там не само кадри, но и историите, скрити зад тях. Близка среща с тях той предлага в изложбата “Морето в нас”, която се открива утре, 4 юли, в галерията Synthessis (бул. “Васил Левски” 55) и ще продължи до 22 юли.

Зад фотографиите в експозицията стои предисторията от 19 юни, когато във варненския квартал “Аспарухово” се изсипва пороен дъжд със силна градушка.

Малко след началото на пороя кварталът е залят от триметрова приливна вълна, която внезапно се спуска от гориста местност, помитайки къщи, дървета, коли и животни. Загиват 13 души, сред които са 4 деца. Най-тежко засегната е ул. “Горна Студена” в ромската махала, където живеят голяма част от загиналите.

Фотографът Никола Михов заснема интериорите на някои от най-пострадалите къщи в ромската махала. Изложбата включва визуална документи и записани разкази на техните обитатели.

“Според официалната версия причина за трагедията са нелегално сметище и изсичането на намиращата се над него гора, създаващи условия за събирането на големи количества вода, които отнасят незаконно построени къщи. Според местните жители обаче огромната вълна идва не от поройните дъждове, а от водоема на намиращо се наблизо военно поделение. Другите версии за
бедствието варират от божие наказание, през намеса на забелязано над Варна НЛО, до атака с ХААРП”, гласи част  от представянето на изложбата.

"Морето в нас" представя наводнението във Варна през обектива на Никола МиховКадър от изложбата “Морето в нас” на Никола Михов
Фотограф: Никола Михов

Фотографът Никола Михов не за пръв път се отправя към едни от най-горещите точки на събитията с фототехника под ръка. През юни миналата година той представи изложбата “Усещане за революция”, в която той показва снимки от 12-дневния си престой по време на протестите в Истанбул.

По-рано същата година родения в София през 1982 г. фотограф представи и Under Destruction, в която се проследяват промените в китайския град Шънджън, a проектът получава номинация за награда на Салона на фотографията в Париж, а един от кадрите бе използван за обложка на албума на българския електронен изпълнител KinK.

Малко по-рано тази година пък бял свят видя и изложбата с някои негови кадри “Ваканция след края на сезона” с фотографии и архивни материали и снимки от социалистическите морски курорти в България и Хърватия, която излезе под формата на книга.

През 2012 г. Михов показа и Forget Your Past, изложба и книга с фотографии, изследваща съдбата на монументалните паметници от времето на социализма, както и “Хотел Виктория палас”, серия от цветни портрети на клиентите на петзвездния хотел в Париж с акцент върху неравенството във френското общество.

1

Forget Your Past e oбявена за една от най-добрите фотографски книги за 2012 г. от престижното британско списание British Journal of Photography. За работа си по книгата Михов печели наградата за фотожурналистика на Съюза на българските журналисти (СБЖ) през 2012, а през 2013 г. е номиниран за отличието на Deutsche Börse Photography, една от най-престижните награди в света на фотографията.

От категорията