Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ИДЕИ ЗА ДОМА » Децата на елита учат срещу 300 бона в колежа „Льо Розе“

Децата на елита учат срещу 300 бона в колежа „Льо Розе“

Децата на известните българи все по-често учат зад граница или ако все пак възприемат родното училище, то задължително е платено и частно. И такова, на което в крайна сметка дипломата да бъде приета на Запад и отвъд океана, пише в новия си брой вестник “Ретро”.

В последно време българинът синхронизира образованието на децата си с онова, което избират политици и бизнесмени за своите отрочета и все по-често се насочва към частни школа. Родните политици са на мнение, че наследниците им трябва да завършват в скъпи частни колежи, а след това да търсят реализация далеч от България.

По техните стъпки вървят бизнесмени и тв звезди, готови по-скоро да плащат прескъпо за обучението на наследниците си, отколкото да ги видят на школската скамейка редом със средностатистически българчета. Повечето политици са категорични, че държат да платят за обучението на младите, вместо да ги оставят в обятията на родната образователна система. И отчасти имат право – дипломите за завършено образование от чужди училища винаги се котират.

Основните български школа, които обучават деца на политици и бизнесмени, са ЕСПА, Италианският лицей, Американският колеж, Немската гимназия, Английската гимназия и Класическата. В първите две се започва с частна детска градина, където се дава основната подготовка на непълнолетните, а цените не са по джоба на всеки и стартират от 650 лв. на месец, без да се броят допълнителните уроци. Сумата може да стигне до 1500 лв. месечно. Всъщност именно предучилищната подготовка е най-скъпото в офертата, а после по около 1200 лв. минимално излиза срокът в училище.

Манията по частните училища не е нова. В миналото и спортни величия като Весела Лечева предпочетоха Американския колеж за детето си. Надежда Михайлова, Иван Костов и президентът Георги Първанов, както и Митко Цонев още през 90-те заложиха на Италианския лицей за отрочетата си. Там учеше и щерката на Наско Сираков Славея. Голямата му дъщеря Виолета също замени школото в Гърция с частно училище в България.

Сега бодрата смяна от политически чеда в лицея са отрочетата на бившия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов, на прокурора Бойко Найденов, данъчния шеф на НАП Красимир Стефанов, ексцаристката Весела Драганова, Ивайло Калфин, Гергана Грънчарова, соцдепутата Кирил Добрев, Искра Фидосова, ДПС депутата Четин Казак, Тошко Славков, МВР секретарят Светльо Лазаров. А доскоро и щерката на Ахмед Доган. Тук са и синът на бившия енергиен министър Делян Добрев, както и на скандалната бивша шефка на Софийски градски съд Владимира Янева. Техните чеда делят чинове с децата на куп шоу звезди – сина на Ирен Онтева и Христо Сираков и момчето на Евгени Димитров-Маестрото, наследниците на покойния Жоро Илиев и жена му Мая, както и сина и дъщерята на Ани Салич. Наталия Симеонова и Мариана Векилска, певците Петя Буюклиева, Емил Димитров-младши, Нели Рангелова, Михаил Белчев, също са сред ВИП-аджиите, чиито деца учат в лицея.

В частното основно училище „Света София” в квартал „Княжево” пък най-видната персона е най-малкият син на президента Росен Плевнелиев – Павел, който миналата година бе първолак. До него над учебниците залягат наследниците на бившия говорител на Външно министерство Владко Райков, депутатът от ДПС Камен Костадинов и писателката Людмила Филипова.

Далеч по-луксозно, но и строго се учат децата на олигарсите като наследниците на покойния Илия Павлов и жена му Дарина. И Паола, и Венцеслава и Илия-младши завършиха световно известния колеж за тузарски дечица „Льо Розе” в Швейцария. Пансионатът е училище със 130-годишна история, създаден от известна фамилия, едно от най-скъпите училища в света с годишни такси от 150 000 евро. “Едно училище за живот” е лозунгът на Льо Розе, където учат деца от 60 страни.

На частната писта, където възпитаниците на колежа карат ски, се засичат с най-известните хора на нашето време: с британския престолонаследник принц Чарлз, тенисиста Федерер, модела Клаудия Шифър, внучката на гръцкия магнат Аристотел Онасис Атина Русел. В района имат вили доста холивудски звезди. Именно такива хора могат да видят, докато учат 19 българчета, колкото с днешна дата са родните възпитаници там. Не на всички родителите им живеят у нас, тъй като има и българчета, родени на Запад.

Училището са завършили и трите деца на българския бизнесмен Койчо Белев, който помага на талантливи българчета да получат стипендии. В същото време много тийнейджъри, включително българчета, са връщани от колежа, ако не покажат нужния успех и качества.

Такъв е случаят с дъщерята на бившия ни външен министър Надежда Нейнски, Виолета.

В родината е изпратен и наследникът на Миню Стайков. Днешният зет на пловдивския бизнесмен Ветко Арабаджиев не понесъл дисциплината и бил отпратен от колежа. Там са учили и учат трите деца на Славчо Христов, малкото дете на Петя Славова, наследникът на Николай Банев, както и малкият син на Маринела и Ветко Арабаджиеви. Фамилия Гергови също са се доверили на колежа в Гщаад за обучението на внука Георги Гергов II. Интересен факт е, че там завърши и щерката на Маргарита Михнева – Неда. По свидетелства на журналистката там учели и наследниците на Емил Кюлев и Младен Михалев-Маджо, които Михнева лично виждала по коридорите на престижния колеж.

И е сигурно, че там залягат над уроците, независимо от чутовната сума. Защото в България родителите ти може и да са известни, но в „Льо Розе” никой не се интересува от фамилията, а от качествата – и на преподавателя, и на ученика. Въпроси колко е известен баща ти, колко пари получава в сърцето на Европа са абсурдни. Да не говорим за въпроса: с връзки ли влезе в „Льо Розе”? В Швейцария това просто няма как да стане. Там стойностите са си по местата, няма как да станеш известен или да пробиеш с чалга атрибути.

На този фон не е изненадваща фрапиращата разлика между Льо Розе и средностатистическото българско училище. Световният престиж на швейцарското школо се дължи на това, че всеки се доказва с качества, независимо от банковата сметка на таткото. Най-важното в колежа е, че на децата се дават равни възможности. Естествено повечето от тях са най-богатите в света, но не това е впечатляващото. Най-блестящите ученици там са били деца на обикновени хора. Те са имали пълна стипендия. Такъв е случаят с нашенче, чийто баща е пожарникар. На друго дете пък, което е сред отличниците на школото, майката е чистачка.

Затова и въпреки възможностите на много нашенци, децата им не учат там, а се глезят в родните частни школа. Дъщерята на Мира Добрева Лори например е възпитаничка на ЕСПА. „Това е най-усмихнатото училище и за мен е истинско щастие, че детето ми попадна в ръцете на толкова добре подготвен и всеотдаен екип”, признава Добрева. Лори е на 14 години, но тръгнала в ЕСПА още като 2-годишна в яслата към училището.

Тя е поверила и наследника си Жорко в ръцете на преподавателите от яслата там. Като първолаче Лори издържала изпита за Италианския лицей в Горна баня, но след време майка й я отписала и отново я върнала в ЕСПА.

Наследникът на водещия на сутрешния блок по ТВ7 Витомир Саръиванов Стефан учи в частното езиково училище “Дрита”. „Не помня кой точно ни го препоръча, но със съпругата ми направихме обстойно проучване къде да го запишем, но и до днес сме много доволни”, разказва таткото. От първи клас синът му всяка седмица изучава по 12 часа английски език, а от трети – немски.

Щерките на Гала – Мари и на Марта Вачкова – Рада са приятелки, но има и други неща, които ги свързват. Двете момичета учат заедно вече осма година в частното немско езиково училище „Увекинд”. Марта търсела целодневна предучилищна група. “Исках да бъде в 20-о СОУ, защото е до нас, а и има хубава репутация. Но разбрах, че ще има занималня чак в първи клас. Направо се влюбих в “Увекинд”, в домашната атмосфера. Занималнята беше в една къща с двор с цветенца, децата седяха по пантофи. Като видях, че за закуска им бяха дали сандвичи, мляко и обелена ябълка на резенчета, си казах – това е училището. Хареса ми, че децата говорят на учителите си на първо име, че там има деца с проблеми, към които всички се отнасят съвсем спокойно, с обич”, разказва Марта, която завела и Гала там, тъй като децата им били заедно и преди това в детската градина.

Бившата здравна министърка от ГЕРБ Десислава Атанасова обаче не избрала частно училище, а пратила сина си в Бастилията (31-о СОУ). Интересното е, че 12-годишният Владислав учел и в Бастилията в Русе, а когато се наложило да се прехвърли за новата учебна година в София, майка му го пратила в училище със същото прозвище. „Съвпадението е случайно, избрахме 31-о училище заради местонахождението му, защото живеем в Редута”, обяснява депутатката. Привлякло ги и това, че е с преподаване на чужди езици и мениджмънт.

От категорията