Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЗДРАВЕ » Ранното лечение на ХИВ не спира вируса

Ранното лечение на ХИВ не спира вируса

ХИВ (често мутиращ ретровирус, който атакува човешката имунна система и причинява синдрома на придобитата имунна недостатъчност – СПИН) може бързо да образува неуязвими крепости в организма, разбивайки надеждите, че ранното лечение е в състояние да излекува вируса, сочи ново изследване.

Смяташе се, че бебе е било излекувано с лечение часове след раждането, но вирусът се появи година по-късно.

Проучването, публикувано в списание Nature, показва,че има „вирусни резервоари” още преди ХИВ да може да бъде открит в кръвта. Експерти го определиха като „отрезвяващо” и „поразително” откритие.

Резервоарите на ХИВ в червата и мозъчната тъкан са масивно препятствие по пътя за създаването на лек.

Забележителният напредък в разработването на антиретровирусни лекарства означаваше, че ХИВ може да бъде държан под контрол в кръвта и пациентите да имат почти нормална продължителност на живота. Но ако приемането на лекарства спре, вирусът отново ще излезе от резервоарите.

Международно изследване се фокусира върху изкарването на вируса от депата, но имаше надежда, че ранното лечение може да предотврати формирането на тези резервоари.

В проучването маймуни бяха заразени с маймунския еквивалент на ХИВ.

След това на маймуните се дават антиретровирусни лекарства след три дни, или най късно две седмици след инфекцията.

Лечението спряло след шест месеца, но вирусът се появил отново, независимо от това колко бързо е започнало лечението.

Това показва, че вирусните резервоари се образуват много по-рано в хода на инфекцията.

Дан Бароч, професор по медицина в Харвардския медицински институт, заяви: „Нашите данни показват, че в животинския модел, вирусният резервоар се появява значително по-рано след инфектирането, отколкото предполагахме преди.”

„Открихме, че депата се образуват в тъканите по време на първите няколко дни на инфекцията, преди вирусът дори да е попаднал в кръвта.”

Смяташе се, че момиченце родено с ХИВ е излекувано след много ранно лечение. Бебето беше лекувано в първите 18 месеца от живота си, но след това лечението било прекъснато.

Миналата седмица бе установено, че момичето, което сега е на четири години, вече не е в ремисия след близо две години, откакто са спрени лекарствата.

„Лошата новина за завръщането на вируса в това дете още повече подчертава необходимостта да се разбере бързата поява на ранните и устойчиви вирусни резервоари веднага след инфакция с ХИВ при хората”, допълни проф. Бароч.

Кай Дън и Робърт Силициано от Училището по медицина в университета Джон Хопкинс, в Балтимор, Мериленд, коментираха: „Тези данни показват, че вирусният резервоар може да се появява значително по-рано, отколкото се предполагаше, отрезвяващ извод, който поставя допълнително препятствие пред усилията за ликвидирането на ХИВ”.

„Въпреки че ранното  лечение не може да попречи на образуването на резервоара, се забелязва намаляване на неговия размер.”

Те подчертаха значителни разлики между тези експерименти и ХИВ инфекцията при човека, но заключиха, че резултатите „показват, че за премахването на ХИВ инфекцията ще бъдат нужни нови подходи в допълнение към ранното лечение”.

 

Източник: fbr

От категорията