Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЗДРАВЕ » Променят здравна наредба заради евросъда

Променят здравна наредба заради евросъда

Служебното правителство има право да променя наредби и точно това трябва да стори, за да не бъде изправена България пред Европейския съд след 2 месеца. Причината е, че не сме въвели изисквания на евродирективата за трансграничното лечение в държавите от ЕС.
Още на 10 юли т.г. Европейската комисия посочи какво не е направила държавата ни, за да гарантира правото на пациента на избор на медицински грижи в друга страна на ЕС.

Не сме изградили и структури, в които българите да получават важната информация как да ги лекуват доктори от ЕС, съобщи тогава ЕК.
“Забележките на комисията са три и те налагат въвеждането на допълнителни текстове в нормативната ни уредба”, потвърдиха вчера пред “Труд” от Министерството на здравеопазването. Става дума за задължителни промени в Наредба №5 от 21 март 2014 г., които и в момента се пишат, но е необходимо технологично време за приемането им. Т.е. сегашният екип на МЗ няма да успее да ги приключи и те ще останат за служебния кабинет.
“Страната ни следва да предостави своя отговор до 11 септември 2014 г. и той ще бъде изпратен в посочения срок”, увериха от МЗ. “Ако обаче това не се случи и ако ЕК не е убедена, че директивата е напълно транспонирана, тогава България може да бъде изправена пред Европейския съд”, разясниха от министерството.
ЕК ни скастри преди дни, че не сме задължили “доставчиците на здравно обслужване да предоставят на пациентите информация за застрахователното покритие по отношение на професионалната им отговорност”, че болните, които искат да се лекуват в държавите от ЕС, имат право на копие от медицинското си досие и др.
Комисията заплаши още с наказателни процедури и заради пропуски в екологията, транспорта, рибарството и правата на потребителите.

 

Източник: trud

От категорията