Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЛЮБОПИТНО » Разгадаха ли мистерията на гигантските дупки в Сибир?

Разгадаха ли мистерията на гигантските дупки в Сибир?

Изследователи, които разследват трите гигантски дупки, появили се в Сибирската пустош, може да са разгадали мистерията.

Андрей Плеханов, изследовател, който води експедицията в първата дупка (широка 80 метра) вярва, че повишаване на температурите, а не извънземни, е истинската причина.

Той каза, че по-топлите лета в района, случили се през 2012 и 2013 година, може да са довели до разтапяне на ледения слой, след което той се е срутил и е освободил метана, който е бил затворен под земята.

Неговият екип е открил, че въздухът близо до дъното на първата дупка, открита на полуостров Ямал, съдържа висока концентрация на метан.

Те твърдят, че трябва да се проведат още тестове, за да подкрепят теорията си, и че искат да изучат концентрацията на метан, която се съдържа в дупката.

Въпреки това Плеханов, който е част от Научния център за Арктически проучвания на Русия, вярва, че ще е трудно, тъй като „ръбовете на дупката бавно се разтапят, рушат се и падат в кратера“.

Той каза пред научното списание Nature: „Човек може да чуе как земята се разпада, можеш да чуеш как тече водата отдолу, чак тръпки те побиват“.

Руският екип предложи да пробие изкуствени дупки в ледения слой, за да освободи напрежението и да предотврати образуването на други пукнатини.

Плеханов предупреди: „Инцидент с изригване може да стане, както в Бованенковското газово поле, което е на 30 км оттук, така и в някое близко селище. Това е еднакво опасно.“

От категорията