Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЛЮБОПИТНО » Маймунско селфи вкара в съда Уикимедия

Маймунско селфи вкара в съда Уикимедия

Британският фотограф Дейвид Слейтър поведе битка за авторските права за снимка на маймуна, използвана онлайн от Уикимедия (Wikimedia), американската организация-майка на Уикипедия (Wikipedia). Уикимедия разпространява снимката, без да плаща за авторските права на Слейтър, като твърди, че правата всъщност не са негови, а на маймуната, тъй като тя всъщност си е направила селфи.

Дейвид Слейтър заминал за Индонезия през 2011 г. с намерението да направи перфектната снимка на гребенест черен макак.

Една от маймуните обаче се приближила опасно близо до оборудването, отмъкнала фотоапарата и си направила стотици селфита. Повечето от снимките, разбира се, били размазани, но между тях имало няколко наистина сполучливи, включително селфи на ухилен женски макак.

Селфито обиколи света и превърна маймуната в истинска звезда. Снимката се появи във вестници, списания, уебсайтове, беше показана в телевизионни предавания, а Слейтър също получи своите 15 минути слава. Но след като Уикимедия публикува изображението в онлайн колекцията си от снимки, които могат да се ползват свободно, фотографът реши да ги съди заради авторските права. Първоначално той отправил молба към редакторите да свалят снимката и тя действително била премахната. После обаче от Уикимедия отново публикували селфито с мотива, че авторските права не са собственост на фотографа, а на маймуната, защото тя всъщност се е снимала сама.

“Пътуването ми струваше 2000 паунда, отделно 5000 за оборудване – фотографията е скъпа професия. От всички 10 хил. снимки само една ми донесе печалба, все едно съм работил цяла година”, оплаква се Слейтър, който е решен да стигне докрай в съдебната битка.

Кой е прав в спора и кой е истинският автор на снимката, крайното решение ще вземе съдът.

 

Източник: news7

От категорията