Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЗДРАВЕ » Как нашият мозък контролира емоциите

Как нашият мозък контролира емоциите

Всички знаем, че хората имат богата гама от емоции – от гняв до страх, от агресия до щастие. Нещо толкова еднакво за хората се оказва невероятно трудно за разгадаване от страна на науката за човешкия мозък.

Дейвид Андерсън, професор по биология от Калифорнийския Технологичен Институт, се надява, че това ще се промени. Той смята, че неговите усилия и тези на колегите му, ще доведат до по-голямо разбиране на емоциите в мозъка.

Отдавна се смята, че химическите елементи в нашия организъм регулират нивата на емоционалност. Експериментите на Андерсън върху мишки и мухи, включващи светлочувствителни неврони, са показали, че невроните, които контролират агресивното поведение, са същите онези, или подобни,  които контролират сексуалното поведение. Той предлага интригуващата идея, че невроните, които контролират секса и насилието, са тясно свързани и се припокриват в мозъка.

Тази теза и други подобни на нея започват да разкриват пред науката, как емоциите са кодирани в мозъка.

Надеждата е, че тези интересни находки ще осигурят по-добро разбиране за това, как една емоция може да доведе до психични разстройства, като депресия например, и как това би могло да се лекува.

От категорията