Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ШОУБИЗНЕС » Христо Мутафчиев: Много хора се надяваха да умра, когато получих инсулт

Христо Мутафчиев: Много хора се надяваха да умра, когато получих инсулт

Цветина Стаменова

- Г-н Мутафчиев, през последната година добри артисти неочаквано напуснаха театъра, за да търсят реализация в телевизиите. Дава ли необоходимото държавата ни на българския актьор?

– На този свят никой нищо не може да ти даде, ако сам не си го вземеш. Българският театър дава обаче възможността да бъдеш творец и да се занимаваш с това, което обичаш да правиш. Дали ще можеш да печелиш достатъчно пари от театъра, за да изхранваш семейството си, е въпрос на талант и характер, но може да стане.

Актьорската професия
е свободна
Един артист сам избира дали да бъде на трудов договор или на граждански. Това означава, че сам решава дали да е осигуряван в някой театър или да се самоосигурява. Много се притесняват да останат на щат в театъра, защото са длъжни да се съобразяват с програмата и да влизат от пиеса в пиеса. Това не е добре за младите актьори, но и за вече утвърдените, защото те искат да играят на много места и да участват в постановки из цяла България. Може би това принуждава голяма част от актьорите да не останат на работа в даден театър.

- В какви условия работят актьорите у нас?

– Българският актьор е поставен в несигурни условия. Не тежки и трудови, а просто неясни. Който дойде да управлява в България, винаги има идеи да направи нещо и тотално разбишква системите. Няма стройна политика, която да поеме от предишното правителство и да я доразвие, а всеки открива сам топлата вода. Колегите искат да са спокойни и да могат да работят.

След като те дават своя труд, и държавата да дава своята част от ангажимента към твореца. Това разстройва системата, иначе машината е добре смазана. Вижда се, че реформата, която успяхме да направим с Вежди Рашидов дава резулатати и функционира правилно. Понякога се получават пробойни, които трябва да бъдат коригирани, но
това е въпрос на
управление, не на пари

- Увеличиха ли се хората, които ходят на театър, през последните няколко години?

– Прирасттът на публика от миналата година е с 20-25 процента, което никак не е малко. Хората все повече искат да ходят на театър и отделят средства за това. Успяхме да извадим младите от чалга клубовете и да ги вкараме в театъра с реформата. Това, че сега си говорим за театри, те кара да се замислиш, че сме успели да изместим темата на разговор от чалга и доносници към култура, което е факт, достоен за уважение.

 

Източник: 24chasa

От категорията