Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЗДРАВЕ » Вредно ли е кафето за здравето ви?

Вредно ли е кафето за здравето ви?

През последните няколко десетилетия се смяташе, че употребата и злоупотребата с кафето и кофеина са в основата за развиването на редица болести, включително и диабет. Тази информация обаче, впоследствие се оказва недоказана.

Извършените изследвания в САЩ (през последните 20 години) отхвърлиха хипотезата, че кафето може да причини рак.

В миналото пиенето на кафе се разглеждаше като възможна причина за рак, особено за рак на панкреаса.

Последните проучвания обаче, показват, че кафето има защитен ефект срещу рака на дебелото черво.
Що се отнася до кръвоносната система, кофеинът има съдоразширяващ ефект и кардиологично въздействие, което води до временно покачване на кръвното налягане.

От медицинска гледна точка това няма негативен ефект, защото допълнителните усилия на сърцето се компенсират от нуждата от повече кръв за други съдови области , като бъбреците и белите дробове.

Известни са и погрешните заключения за връзката между приема на кофеин, хипертонията и сърцебиенето, получени от изследвания, които не вземат предвид и други променливи величини като нивото на стрес или потреблението на цигари при пациенти, които са участвали в проучванията.

Изследователският екип, ръководен от д-р Лорета А. Лин (сърце и бял дроб, юли-август 1992 г.) твърди: „Няма обективни доказателства, показващи връзката между приема на кофеин и коронарните заболявания. Няма случаи, когато консумацията на кафе да предизвиква риск за сърцето, дори и в случаи с хора, които пият на ден четири или повече чаши американско (дълго) кафе, което има по-високо съдържание на кофеин от кафето, приготвено с мока машина или еспресо.

Но това не е всичко, кафето помага и при стареенето.

Благодарение на силните си антиоксидантни свойства, кафето е ключов съюзник в борбата срещу свободните радикали.

Двата му фенолни компонента, както и кофеинът, са отговорни за този анти-застаряващ ефект, което е доказано в едно проучване, проведено в Бомбай (Индия).

Събраните данни от проучването показват, че антиоксидантната сила на кофеина е по-голяма от тази на витамин С.

Така, че спокойно, кафето не вреди! Поне така е доказано, засега./lentata

От категорията