Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЗДРАВЕ » Учени обясниха защо газираните напитки разболяват от рак

Учени обясниха защо газираните напитки разболяват от рак

Рискът от развитие на рак е напълно реален при употребата на газирани напитки, твърдят учени от Университета „Хопкинс“ в Балтимор, Мериленд, САЩ. Канцерогенните вещества, като тези, които се намират в цигарите и се свързват с формирането на злокачествените образувания, се съдържат и в газираните напитки, обясняват те.Веществото се нарича 4-метилимидазол и придава на напитките и на някои храни карамеления им цвят. Въпреки че нивото на химикала е различно при различните марки, това не променя факта, че приемът му застрашава от развитие на рак, се казва в проучването, публикувано в сп.

PLOS ONE.

Учените обясняват, че този рискът е напълно ненужен и има възможност да се избегне. Причината е, че ролята му е свързана единствено с вида на напитката. Излагането на 4-метилимидазол се определя спрямо количеството газирани безалкохолни напитки, които биват изконсумирани.

За целта на настоящото проучване изследователите анализират повече от 10 марки газирани безалкохолни напитки. Установява се, че повишената консумация на подобни напитки увеличава и риска от злокачествено заболяване.

Към момента от Администрацията по храните и лекарствата в САЩ все още не са определили допустими граници на количеството от химикала, което може да се влага в напитките.

Поради високото си съдържание на захар, газираните напитки вече се свързват с диабет. Според данните на редица проучвания те са и водеща причина за високите нива на затлъстяване сред децата по целия свят.

От категорията