Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЗДРАВЕ » Революция в борбата с рака

Революция в борбата с рака

Американски учени откриха молекула, която умъртвява резистентни към химиотерапиите ракови клетки, пише списание “Sciences et Avenir”. Откритието може да доведе до революция в борбата с коварната болест.
Молекулата умъртвява ракови стволови клетки, които са резистентни към химиотерапии и радиотерапии и са в основата на появата на метастази.
“Тази стратегия може да бъде от съдбоносно значение, като се има предвид, че в редица случаи именно рецидиви на болестта сеят смърт”, отбеляза Кристоф Жинестие от Онкологичния център в Марсилия, Франция.


Специалисти от  “Бостън байомедикъл” установиха, че молекулата BBI608 блокира развитието на стволови клетки на около 10 вида рак, като същевременно избягва онези клетки, които регенерират кръвта.
Досега нито едно лекарство, ползвано при химиотерапия, не бе успяло да спре разпространението на тези клетки. Без да показа признаци, че е токсична, молекулата BBI608 блокира появата на метастази на два вида рак у мишки.
Окуражаващите резултати накарали фирмата да започне предварителни клинични опити с пациенти, засегнати от различни видове нелечим рак. И в този случай били регистрирани изненадващи примери за отстъпление на болестта след лечение с BBI608 и медикамент, ползван при химиотерапия.

От категорията