Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЗДРАВЕ » Кои храни водят до пристрастяване?

Кои храни водят до пристрастяване?

Има храни, които не можем да спрем да ядем, докато не ги изядем, независимо колко усилия полагаме. Концепцията за пристрастяване към храна се обсъжда в научните кръгове от известно време, разказва Puls.bg.

Открива се връзка между похапването и психологическите и поведенчески ефекти, предизвикани от употребата на наркотици. Такива признаци са повишена импулсивност и емоционална реактивност, както и специфични модели мозъчна активност.

Ново проучване по темата, проведено от американски изследователи и публикувано в Public Library of Science, внася повече яснота.

Учените установяват, че при някои преработени храни, сред които шоколад, сладолед, сладкиши, се наблюдават ефекти, които траят след консумацията им. Те наподобяват тези, вследствие на употребата на наркотици.

Според една теория храните, които са с високо съдържание на физически стимуланти, като захар и мазнини и се абсорбират по-бързо в организма, водят до пристрастяване.

Две проучвания „разследват“ кои храни предизвикват този ефект в най-голяма и в най-малка степен. Доброволците, които взимат участие, отбелязват степента в скала, която следи хранителното пристрастяване.

Храните са оценени като проблематични в най-голяма и най-ниска степен, въз основа на поведенческите и психолически ефекти, педизвикващи у участниците.

Оказва се, че преработените храни водят до пристрастяване, докато тези, с високо съдържание на хранителни вещества и малко калории, почти нямат подобен ефект.

По-конкретно, храните, които пристрастяват най-силно са: пица, шоколад, картофен чипс, сладолед, бисквити. В противоположния край на скалата се намират: краставица, морков, ябълка, кафяв орис, бобови култури.

От категорията