Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЗДРАВЕ » Червеното вино може да замени фитнеса

Червеното вино може да замени фитнеса

Чаша червено вино може да компенсира липсата на физическа активност.

До този неочакван извод са стигнали учени от Франция, чиито изследвания са публикувани в сп. FASEB.

Тайната се крие в почти вълшебното съединение ресвератрол, на което се приписва така нареченият “френски парадокс” – навикът на французите да ядат мазна храна, която поливат обилно с хубави вина и тяхното относително дълголетие и добро здраве.

Този естествен химикал, който се съдържа във виното, намалява нивата на лошия холестерол и прочиства артериите.

Новото проучване доказа и че ресвератролът може още да поддържа тонуса на мускулите и да помага за изгарянето на мазнините – дори и да не сме свикнали да се напрягаме много.

Целта на изследването била да се помогне на космонавтите, чиито възможности за движение са силно ограничени в тесните пространства на Международната космическа станция в условия на нулева гравитация.

Както отбелязва главният редактор на американското научно списание FASEB, откритието може да е полезно не само на тях, но и на хилядите и милиони хора, принудени да водят заседнал живот.

За да симулират липса на гравитация, учените провесвали лабораторни мишки за опашките в продължение на 15 дни. В резултат на това мишките от контролната група отслабнали и развили резистентност към инсулина.

Освен това плътността на костите им намаляла. Тези неблагоприятни изменения обаче не настъпили у останалите мишки, които получавали редовни дози ресвератрол.

Изводът на изследователите е, че веществото, на което е богато червеното вино, превключва клетъчния метаболизъм и поддържа пълноценното функциониране на енергийните центрове на клетките – митохондриите.

Според учените редовната употреба на умерени количества червено вино може да помогне на хората да предотвратят отчасти последствията от заседналия начин на живот, който е типичен не само за болните, но и за всеки претоварен офис служител в днешно време.

Единственият проблем е, че за да си набавим нужното количество ресвератрол, трябва да изпиваме повече от една-две чаши вино на ден, което поставя други здравословни рискове пред “лекуващите се”.

Плюсът е, че благотворното вещество вече се предлага и като хранителна добавка. Така че не е нужно здравето ви да минава “през бутилката”. / Obekti.bg

От категорията