Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЗДРАВЕ » Специалисти разкриха за вредата от нискомасленото мляко!

Специалисти разкриха за вредата от нискомасленото мляко!

От десетилетия се спори относно дали хората трябва да консумират пълномаслено или обезмаслено мляко. В почти всички случаи това зависи от индивидуалните нужди на човешкия организъм, но е добре да се разбере и какво точно представлява обезмасленото мляко, пише gotvach.bg.

От обезмасленото или нискомасленото мляко се премахва частично или изцяло мазнината, в резултат на което то има по-разреден и леко синкав вид. Хранителната му стойност е много по-ограничена от пълномасленото мляко.

Когато млякото е изцяло обезмаслено, от него изчезва и витамин А, който е от изключително важно значение за нашия организъм. За да сме сигурни, че си го набавяме в достатъчно количество от останалите храни, трябва да познаваме нуждите на собствения си организъм.

Липсата на витамин А може да доведе до влошаване на зрението и е най-честият причинител на т. нар. кокоша слепота. Често при недостиг на витамин А се стига и до кожни проблеми, а при децаталипсата на витамин А може да доведе дори до забавяне на растежа.

Общоприетото мнение е, че дневната нужда на повечето възрастни хора от витамин А е около 1.5 мг чист витамин, при бременни – около 2 мг., а при кърмачки – около 2.5 мг. Поради казаното до тук става ясно, че нискомасленото мляко не се препоръчва при деца, бременни и кърмачки.

От друга страна, нискомаслените и обезмаслените млека са изключително подходящи при диети, при което се набляга на ниския прием на мазнини. В случая не става въпрос само за диети, целящи редуциране на теглото, но и за диети, които са наложителни при лекуването на редицазаболявания.

Нискомаслено и обезмаслено мляко се препоръчва при атеросклероза, жлъчно-чернодробни заболявания, заболявания на задстомашната жлеза, язва, затлъстяване, хронични ентреоколити с мастна диспепсия, хронични гастрити с понижена киселинност и др.

Обезмасленото или нискомасленото мляко оказва и диуретично въздействие и често се използва при различни оточни състояние. Също така има лек слабителетен ефект и е подходящо за профилактиката на хроничния запек.

От всичко, казано дотук, следва, че нискомасленото или обезмасленото мляко може да бъде полезно за едни хора и вредно за други./ПИК

От категорията