Опитайте приставката на Lifebg.net за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните статии директно в браузъра.
Начало » ЗДРАВЕ » Кога парацетамолът може да е вреден

Кога парацетамолът може да е вреден

Парацетамолът е по-вреден, отколкото се е смятало досега, сочи британско изследване. Изследването е на специалисти от университета в Лийдс, а ръководител е професор Филип Конахан. Учените обясняват, че вредите от парацетамола се отнасят за хора, които го пият редовно и дългосрочно. Този медикамент е най-продаваното болкоуспокояващо в света, посочва се още в проучването.

Таблетките могат да бъдат открити под различни наименования – Ефералган (Efferalgan), Долипран (Doliprane) и др. Хапчето е смятано за по-безвредно в сравнение с опиатите, които често се използват като болкоуспокояващи, както и нестероидните противовъзпалителни таблетки. Отдавна е известно, че прекаляването с парацетамол може да увреди черния дроб.

Сега обаче учените са установили, че хората, които приемат по 3 грама всеки ден (т.е. високи дози), увеличават опасността от смърт с 63 процента. Резултатите са постигнали след анализи на седем проучвания, които са правени от различни специалисти по света.

Оказва се, че редовният прием на парацетамол ще увеличи опасността от сърдечно-съдови заболявания – ако се приемат повече от 15 таблетки за седмица, този риск се увеличава с 68 на сто.

Стомахът и червата също са застрашени при висок прием на този медикамент, обясняват учените. Опасността от бъбречни проблеми се увеличава два пъти, ако се приемат повече от 500 грама парацетамол през живота на човек, посочва се в проучването.

Резултатите от анализите показват, че опасността от безвредното болкоуспокояващо е много по-голяма, отколкото се предполагаше от медицинската общност, отбелязва професор Филип Конахан.

Цялото изследване е публикувано в Annals of The Rheumatic Diseases и е цитирано от списание Сианс е авнир.

Според мненията на потребителите, тези резултати не би трябвало да изненадват никого, най-малко пък медицинските специалисти. В листовката на всеки медикамент има дълъг списък от нежелани реакции, често по-дълъг и от това, за което се пият таблетките. Парацетамолът изглежда не прави изключение./ezine

От категорията